top of page

Rechtsontwikkelingen

Kies de informatiesoort die u wilt raadplegen

Add a Title

Collapsible text is great for longer section titles and descriptions. It gives people access to all the info they need, while keeping your layout clean. Link your text to anything, or set your text box to expand on click. Write your text here...

theDAte

Add a Title

Collapsible text is great for longer section titles and descriptions. It gives people access to all the info they need, while keeping your layout clean. Link your text to anything, or set your text box to expand on click. Write your text here...

theDAte

Add a Title

Collapsible text is great for longer section titles and descriptions. It gives people access to all the info they need, while keeping your layout clean. Link your text to anything, or set your text box to expand on click. Write your text here...

theDAte

Iphone-spinner-2.gif

Recently published

Logo Politica Scripta_Pagina_2.jpg

News

23 maart 2023: Gisteren heeft bij restaurant Schlemmer in Den Haag de boekpresentatie plaatsgevonden van de uitgave: De bevordering van mediation: het wetgevingsproces.

Tijdens een inspirerende bijeenkomst waarbij de auteurs - Ard van der Steur, Fred Schonewille en Lars Krale - iets vertelden over het belang van mediation en de totstandkoming van het boek, werden de eerste exemplaren uitgereikt aan Minister Weerwind voor rechtsbescherming en Kamerlid Ulysse Ellian. Na een korte pauze werd de bijeenkomst afgesloten met een discussie en was er gelegenheid om het boek aan te schaffen. De uitgave is nu ook voor iedereen te koop in de boekwinkel.

IMG20230322180536.jpg
IMG20230322181217.jpg
IMG20230322180802.jpg
IMG20230322173334.jpg
IMG20230322174518.jpg
IMG20230322174009.jpg

5 februari 2023Iustitia Scripta heeft nu ook een eigen YouTube-kanaal waarop niet alleen eigen filmpjes worden ontsloten, maar ook beeldmateriaal van derden die gerelateerd zijn aan recht, geordend volgens de rechtsgebiedenindeling van Rechtspraak.nl. Handig voor rechtenstudenten, maar ook als u te maken heeft in de praktijk met een casus op  een terrein waarop u niet zo vaak actief bent: 'Hoe zat het ook weer?'. Ga naar: Iustitia Scripta op YouTube. Als u interessante juridische video's heeft voor dit kanaal, neem dan gerust contact op via: info@iustitiascripta.com.

Iustitia Scripta op YouTube beginscherm.jpg
IMG-20230202-WA0009.jpg

Veronica Smits en Renee Heerkens die samen de redactie vormen voor dit boek

3 februari 2023: Gisteren vond de officiële boekpresentatie plaats van de Juridische kenniswijzer voor de jeugd(hulp)professional aan de Kinderombudsvrouw in het Nutshuis in Den Haag. Ga naar de korte reportage en een sfeerimpressie en lees waarom dit nieuwe boek een belangrijke bijdrage kan gaan leveren aan het verbeteren van het juridische inzicht van alle professionals in Nederland die te werken met onze jeugd. Klik op het plaatje of deze link voor de impressie en het verslag scroll helemaal omlaag.

Zie ook deze selectie uit de pers:

 

23 november 2022: Binnenkort verschijnt het onderzoek van dr. mr. drs. A.R. Haakmat naar corruptie en corruptiebestrijding in Suriname. André Haakmat was vice-premier en minister in het kabinet Chin A Sen II en onder meer actief als strafrechtadvocaat in Nederland. Hij promoveerde recent op dit onderzoek. Ga voor meer informatie naar: https://www.iustitiascripta.com/product-page/corruptie-en-corruptiebestrijding-in-suriname.

Voorplat Corruptie en corruptiebestrijding in Suriname.jpg

2 oktober 2022: De afgelopen week zijn twee nieuwe boeken verschenen.

Omslag tekstboekje regelgeving vreemdelingenrecht HR - voorplat.jpg

Titel: Tekstuitgave Regelgeving Vreemdelingenrecht

Subtitel: Editie 2022/2023

Auteurs: mr. M. A.G. Reurs, mr. S. M. Groen, mr. D.S. Arjun Sharma, mr. dr. J. van Drongelen en mr. A. D.M. van Rijs

Taal: Nederlands

Omvang: nog niet bekend

Prijs: € 60,00 (incl. btw)

Verzendkosten: Voor bestellingen vanuit het buitenland geldt een opslag ter grootte van het deel van de verzendkosten dat deze kosten binnen Nederland te boven gaat.

ISBN: 978-90-830661-8-9

NUR: 823

Voorplat Wording Omgevingswet HR.jpg

Titel: Wording van de Omgevingswet

Subtitel: Opstellen over een mega-wetgevingsproject

Auteur: Prof. dr. F.P.C.L. Tonnaer

Taal: Nederlands

Omvang: 274 pagina's

Prijs: € 37,50 (incl. btw)

Verzendkosten: Voor bestellingen vanuit het buitenland geldt een opslag ter grootte van het deel van de verzendkosten dat de verzendkosten binnen Nederland te boven gaat.

ISBN: 978-90-83247-5-33

NUR: 823

Daarnaast is een tweetal mooie recensies verschenen over WWFT in de praktijk - Jurisprudentiebundel voor de rechtspraktijk. Zie onder nieuws van 1 september 2022 hierna.

14 september 2022: Grazer® Legal NL is vandaag gelanceerd. Heeft u een drukke praktijk en weinig tijd om het nieuws op uw vakgebied bij te houden, dan is Grazer® Legal NL de oplossing voor u. Aan de hand van een vijftal door uzelf in te stellen interesseprofielen kunt u selecteren welk juridisch nieuws voor u relevant is. U kunt per profiel een e-mailattendering ontvangen.

Grazer® Legal NL volgt de rechtsgebiedenindeling van Rechtspraak.nl, dus het bijhouden van nieuwe jurisprudentie is eenvoudig. Maar ook andere Informatiesoorten, zoals: vacatures, boeken, blogs etc. kunt u toevoegen aan uw profiel, zodat u geattendeerd wordt als er nieuws is. U kunt zelfs de Nieuwszenders kiezen, dus bent u niet geïnteresseerd in blogs van collega's, dan kunt u die weglaten. Meer informatie ... of klik op de afbeelding hiernaast.

Openingscherm Grazer Legal NL 6 september 2022.jpg
Voorplat The making of the constitution HR.jpg

6 september 2022: The making of the Constitution for 'The federated states of Europe' - On the usefulness and necessety of a federal Europe

Dit Engelstalige boek is geschreven door leden van de Citizens’ Convention van de Federal Alliance of European Federalists (FAEF, www.faef.eu). Het bevat een constitutie van slechts tien artikelen voor een federaal Europa, een uitgebreide toelichting op die artikelen en een aantal studies die aspecten van federalisme verder uitdiepen.

 

Het is een antwoord op de identiteitscrisis waarin de Europese Unie verkeert. Een crisis die leidt tot het uiteenvallen van de EU, met het risico van terugvallen op de situatie van oorlogvoerende natiestaten van de 19e en 20e eeuw. Een terugval die kan en moet worden voorkomen door het Europese statensysteem veilig te loodsen naar zijn volgende fase: die van een federaal Europa.

 

Brexit, principiële conflicten tussen lidstaten van de EU en de ruzies tussen lidstaten en ‘Brussel’, geven weinig hoop op behoud van verbondenheid binnen het EU-systeem. Wat er na WOII is opgebouwd dreigt verloren te gaan; zelfs de afwezigheid van oorlog aan de oostzijde van de EU is niet meer vanzelfsprekend. De EU wordt bestuurd op een manier waarbij niemand weet wie de baas is. Gebrek aan democratisch draagvlak tast vrede, veiligheid, welvaart en geluk van ons allemaal aan. De positie van Europa in de geopolitieke arena wordt steeds zwakker. De EU verbruikt meer energie dan zij opslaat voor behoud en vernieuwing. Zij heeft het einde van haar politieke levenscyclus bereikt.

Maar een ander, een federaal Europa ligt binnen handbereik. Dat is een fundament voor:

  • een Europese samenleving, waarin de soevereiniteit van de lidstaten is gegarandeerd en de verschillende talen en culturen naast elkaar bestaan;

  • waarin een federaal orgaan zorgt voor gemeenschappelijke Europese belangen;

  • een Europa dat een stevige rol speelt in de wereldpolitiek;

  • met een bestuur dat het Europees belang dient in plaats van nationale agenda’s,

  • een federaal Europa met een beknopte constitutie die kan rekenen op het draagvlak van zijn inwoners.

 

Het boek is samengesteld door dr. Leo Klinkers, President van FAEF. Sinds 1970 houdt hij zich bezig met de vraag hoe men bestuur, beleid en organisatie kan inrichten vanuit de basis van de samenleving conform het adagium: ‘All sovereignty rests with the people’.

Alle boeken van Iustitia Scripta zijn voorzien van een QR-code waarmee u naar de productpagina kunt gaan die bij de betreffende uitgave hoort. Daar treft u aanvullende documenten aan of links naar internetverwijzingen die in de uitgave genoemd worden. Ga naar de productpagina van dit boek door op het achterplat te klikken. 

Omslag Wvft in de praktijk HR - voorplat.jpg

August 18, 2022: Coming soonWWFT in practice - Case law bundle for the gatekeeper

WWFT in practice – Case law collection for the gatekeeper – contains a unique overview of case law from a disciplinary, administrative and criminal law perspective with regard to the Money Laundering and Terrorist Financing Act (WWFT) and a single ruling on the Sanctions Act. The most important case law in the field of WWFT has been mapped out for all types of gatekeepers. This includes not only banks, trust offices, payment institutions and merchants, but also administrative offices, independent professionals such as accountants, tax advisers, and legal service providers such as lawyers and civil-law notaries. The book also contains a useful register of articles of law that provides insight into case law in a specific area for all gatekeepers. The book builds on the Practical Book WWFT that was published in 2017.

 

Finally, the ten-step plan of the Wwft included in the appendix provides practical support for meeting the obligations of customer due diligence and the notification obligation. Ideally suited for the compliance officer, the trust office, the bank employee, accountant. lawyer, notary, supervisor, investigating officer, public prosecutor or the judiciary.

Click here or on the image for more information or to order.

Schermopname (26)_edited.jpg

Review Symposium Entry Ban

The symposium on the entry ban was held on Thursday 27 January 2022. The theme of this symposium was the recently published fourth edition of Aniel Pahladsingh (senior lawyer in EU law at the Ministry of Social Affairs and Employment) and Jim Waasdorp (judge at the District Court of The Hague) on this subject. In the studio of Felix Meritis in Amsterdam, experts spoke about the entry ban and related instruments from different angles. Simon van der Woude (lawyer in Amsterdam) discussed the entry ban in immigration law. More specifically, he discussed the question of when the duration of an entry ban expires, who must make this plausible and what problems can arise. Eric Druijf (senior judge at the Central Netherlands Court) analyzed the entry ban in criminal law. He discussed Article 197 Sr in the light of the judgments of the EU Court in the Ouhrami and JZ cases, and the subsequent judgment of the Supreme Court of 1 December 2020. The symposium concluded with a panel discussion in which about 50 participants participated digitally. The chairman of the day was John Bouwman (senior judge in the Overijssel court). The book was digitally presented to Monique Kremer, chair of the Advisory Committee on Immigration Affairs.

 

The symposium was organized by Stichting Migratierecht Nederland in collaboration with Publisher Iustitia Scripta.

9789083066127 voorplat.pcovr.jpg

For information about all our releases, visit the menu item Product pagesor go to our bookstore

bottom of page